Hibrid autó karbantartás: Toyota Prius 3 hűtőtisztítás 11 lépésben.

Időráfordítás: Maximum 1-2 óra

Szerszám és anyagszükséglet a hűtőtakarításhoz:
10-es és 12-es dugókulcs racsnival és hosszúszárral
vékony, széles csavarhúzó a bolhákhoz (vagy zsebkés)
10-es csillagkulcs, vagy racsnis csillagkulcs,
gépzsír, rovaroldó, kontakt spray, rongy, keményebb, régi autómosókefe.

1. Leveszed a zárhíd-takaró műanyagot. Három bolha.

2. Aztán lebontod a lökös tetejét. Szintén pár bolha, 1 db csavar.

3. Leszereled az alatta levő zárhidat, felül és elől két-két csavar, +kettő az inverterkonzolon. Lehúzod a két kürtről a vezetéket. Félreteszed a motorra, zár bowdent nem kell kikötni.

4. Közben a hűtőt elölről, a lökösön keresztül befújod rovaroldóval.

5. Ezután két csavarral leveszed a hűtőket fedő műanyagpanelt, ami a két hűtőt fogja össze. 2 db csavar.Kiakasztod a gumicsövet a fülekből, műanyagot kitakarítod, félreteszed.

6. Az elülső hűtőt megfogod, leemeled az alsó bakokról, szétfeszíted amennyire a gumicsövek engedik. Ha nincs segítséged, valamit tegyél a két végén a hűtők felső pereme közé, hogy be tudj nyúlni.

7. Autómosó kefével (nem a zöld műszálassal, hanem a régi natúrszínű keményebb kefével. Ha nincs, jó más is, de ne legyen túl kemény, mert összecseszi a lamellákat) kikeféled szárazon a koszt, szöszöket a vízhűtőből (belső hűtő), vízszintes húzásokkal, hogy ne sérüljenek a lamellák, aztán közötte is befújod rovaroldóval mindkét hűtőt.

8. Kivereted előlről, a lökös rácsán keresztül a klímahűtőt. Használj valami szűkítőt, hogy erősebb legyen a sugár. Én egy derékszögben hajlított vékonyfalú, satuban ellapított végű csődarabot használok szűkítőnek. Rossz permetező szára, régi merevfalú boyler bekötőcső, stb. Légy kreatív. 😉 Magasnyomású mosót ne használj, mert könnyen összegörbítheted vele a lamellákat!

9. Ezután kivereted mindkét hűtőt a kettő közötti résen benyúlva, előrefele is, meg hátrafele is, lehetőleg minél merőlegesebben. Meg fogsz lepődni, mi kosz jön ki!? Vigyázz, hogy a hűtők lamellái ne sérüljenek! Ezután mehet minden vissza fordított sorrendben.

hybridautó-hűtője-toyota-prius
Toyota Prius hűtő

10. Csavarokat ne ejtsd bele, mert akkor bonthatod az alját is. Zsírozd be őket, mielőtt visszacsavarod! A dudák csatijából fújd ki kontaktspray-vel a vizet, mielőtt visszadugod őket.

11. Jó munkát! Ha minden kész és elpakoltál, igyál egy jó fröccsöt Soproni vörössel!

Szerző: Boros Attila (Medve)

Egy hozzászólás “Hibrid autó karbantartás: Toyota Prius 3 hűtőtisztítás 11 lépésben.” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük